Košice budú mať na CVČ menej peňazí

02.02.2013 Košice

Košice 2. februára (TASR) - Centrá voľného času (CVČ) v Košiciach sa vzhľadom na novelu zákona o financovaní škôl a školských zariadení budú zjavne musieť vysporiadať s nižším finančným príspevkom od mesta. "Už dnes vieme povedať, že nový systém financovania prinesie do rozpočtu mesta Košice z podielových daní menej finančných prostriedkov na záujmovú činnosť ako v minulosti," potvrdila pre TASR hovorkyňa mesta Košíc Martina Urik Viktorínová.

Predtým boli CVČ financované podľa počtu detí, ktoré ich navštevovali. Obec či mesto dostali peniaze na tieto deti v podielových daniach a prerozdelili ich na CVČ. Od začiatku tohto roka však obce dostávajú peniaze na záujmovú činnosť detí s trvalým bydliskom na ich území bez ohľadu na to, či majú CVČ, alebo nie. Negatívne to postihne tie mestá a obce, ktoré mali rozvinutú záujmovú činnosť a deti z okolia pravidelne navštevovali ich CVČ.

V Košiciach v súčasnosti funguje spolu 31 CVČ, z toho 12 v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a 19 u neštátnych zriaďovateľov. Začiatkom toho školského roka v nich celkovo evidovali 14.609 žiakov.

"Mesto Košice na základe prijatého rozpočtu na rok 2013 na rokovaní Mestského zastupiteľstva 11. februára určí všeobecne záväzným nariadením výšku finančných prostriedkov na dieťa v CVČ s trvalým bydliskom na území mesta Košice a na základe týchto skutočností pridelí rozpočet jednotlivým CVČ na svojom území," uviedla hovorkyňa.

Magistrát chce pritom žiadať o finančné prostriedky jednotlivé obce, kde majú deti dochádzajúce do CVČ trvalé bydlisko. "V prípade, že obce neposkytnú finančné prostriedky na tieto deti, mesto nebude mať na nich finančné prostriedky pre dané CVČ, čo, samozrejme, bude mať vplyv na ich rozpočet. V každom prípade sa CVČ budú musieť prispôsobiť danej situácii a pridelenému rozpočtu," konštatovala Urik Viktorínová.

Centrá teraz čakajú na výšku dotácie od mesta a obávajú sa dopadov nového systému financovania. Možným opatrením z ich strany je zvýšenie poplatkov pre deti, ktoré za krúžkami do Košíc dochádzajú.

Zriaďovateľ jedného zo súkromných CVČ v Košiciach pre TASR uviedol, že nový systém financovania znamená pre ich zariadenie hrozbu likvidácie, keďže už dosiaľ prežívalo s problémami. "My máme platiť réžiu, nájom, učiteľov, dotovať materiál na krúžkovú činnosť, musíme zabezpečovať celý chod pre dieťa a tie financie sú veľmi nízke, priam likvidačné," konštatoval.
 

Vyberte región